W środę 20 lutego w godz. 18-20 w biurze Fundacji Alabaster (ul. Chocimska 12 lok. 4) odbyło się spotkanie dotyczące zaburzeń snu u osób dorosłych z AZS.

Wszyscy wiemy, jak ważny jest odpowiednio długi, nieprzerwany sen. Świąd jednak często budzi nas wielokrotnie w ciągu nocy. Źle sypiamy nawet wtedy, gdy nic nas nie swędzi. Czy tak będzie już zawsze?

Podczas spotkania mieliśmy możliwość usłyszeć o tym, dlaczego potrzebujemy snu i co go zaburza. Rozmawialiśmy o naszych doświadczeniach i zastanawialiśmy się, na ile problemy ze snem są związane z AZS, a na ile z innymi czynnikami. Dowiedzieliśmy się wielu ważnych informacji – jak współczesna medycyna radzi sobie z problemem zaburzeń snu i kiedy warto skorzystać z pomocy specjalisty.

Spotkanie jest związane z badaniami zaburzeń snu u dorosłych z AZS prowadzonymi przez członkinie Studenckiego Koła Naukowego przy Katedrze i Klinice Dermatologicznej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego we współpracy z Poradnią Leczenia Zaburzeń Snu w Samodzielnym Wojewódzkim Zespole Publicznych Zakładów Psychiatrycznej Opieki Zdrowotnej w Warszawie.

Uczestnicy spotkania wypełnili anonimowe ankiety.

W spotkaniu wzięły udział:
lek. med. Gabriela Olszewska – pracuje w Mazowieckim Szpitalu Bródnowskim. Studiowała na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym, a także na Universidad Complutense w Madrycie, gdzie poznała i pokochała psychodermatologię. Planuje specjalizację z dermatologii i alergologii.

Agata Błaszczak – studentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, obecnie najbardziej zainteresowana dermatologią, ednokrynologią i ginekologią.

Ewa Woźniak – studentka V roku Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Interesuje się szczególnie dermatologią, w tym psychodermatologią, a także endokrynologią i alergologią.