Podczas pierwszej konferencji w ramach projektu Halo! ATOPIA dr Lidia Ruszkowska, dermatolog opowiadała o zaburzeniach bariery skórno-naskórkowej u osób z AZS. „Defekty genetyczne doprowadzają do niedoborów pewnych substancji w naskórku – filagryny*, której niedobór powoduje nadmierną suchość skóry, ceramidów, których zbyt mała ilość powoduje zaburzenia budowy płaszcza lipidowego skóry i defensyn, czyli naturalnych białek które chronią skórę przed zbyt intensywnym kolonizowaniem przez patogenne drobnoustroje. Ostatnio zwrócono na to ponownie uwagę oraz na, wiążące się z tym, właściwe stosowanie emolientów – w kremie, maści, emulsji, w dowolnej formie.  Ich funkcją ma być prawidłowe nawilżenie lub natłuszczenie naskórka przez sciąganie wody z otoczenia, zatrzymywanie wody w naskórku czy sciąganie wody z głębszych warstw skóry. Dlatego dodaje się do nich substancje wspomagające ten proces, np. mocznik.”
Partner Fundacji Alabaster, firma Bioderma, poprosiła zespół badaczy pod kierownictwem prof. Andrzeja Kaszuby o przeprowadzenie badań wpływu regularnego stosowania emolientów na stan zapalny skóry, na przykładzie własnego produktu dla osób z AZS. Poniżej skrócony opis rezultatów tych badań.

*więcej o filagrynie na stronie Medycyny Praktycznej – http://zapytajlekarza.mp.pl/lista/show.html?id=68078