Psychologia, terapia, arteterapia – zakątek Fundacji Alabaster. Zapraszamy do PTAK EXPO w dniach 21-23 października 2016 r. slider Wiele dolegliwości, zaburzeń czy chorób somatycznych ma swoje źródło w uczuciach, które nie zostały ujawnione, które przeszkadzają nam, ale z różnych przyczyn nie poradziliśmy sobie z nimi. Z uczuciami nie należy walczyć ani bezwolnie im się poddawać. Trzeba nauczyć się je rozpoznawać i prawidłowo wyrażać. Pomóc nam w tym mogą warsztaty arteterapeutyczne, grupowe lub indywidualne. Często lekarze zachęcają pacjentów z objawami atopowego zapalenia skóry albo alergii do konsultacji z psychologiem lub psychiatrą. Wiele osób, które skorzystały z terapii, szybciej zmniejszyły objawy choroby. W tym roku Fundacji Alabaster oddała swoją przestrzeń psychologom i specjalistom od różnych form wsparcia – terapii procesu, leczenia dźwiękiem i ruchem, terapii z wykorzystaniem malarstwa i innych form działań plastycznych, dramy. W przyjaznej przestrzeni będą Państwo mogli skorzystać z indywidualnych konsultacji, porozmawiać z arteterapeutami, zamknąć oczy i zanurzyć się w dźwiękach gongów albo złapać za pędzel i odkryć coś nowego o sobie.                                                                                                                                                                                                                         Czym jest arteterapia?                                                                                                                                                                                         “Uczestnik arteterapii może tworzyć obrazy i obiekty, w celu ich eksploracji oraz dzielenia się znaczeniami, które mogą być z nich odczytane. Dzięki temu, osoba może lepiej zrozumieć siebie oraz naturę swoich problemów i trudności. To z kolei może prowadzić do pozytywnej trwałej zmiany w jego postrzeganiu siebie, w aktualnych relacjach oraz ogólnie rozumianej jakości życia.”                                                                              (David B. Edwards: Art therapy. London: SAGE, 2004)                                                                                 Prowadzone będą warsztaty dla dzieci, młodzieży i dla całych rodzin.                                                                                                                  HARMONOGRAM KONSULTACJI I WARSZTATÓW                                                                                                                                                         Więcej informacji o Dniach Alergii i Nietolerancji Pokarmowej tutaj