Szanowni Państwo,

Z radością informujemy, że już za tydzień spotykamy się na Stadionie Narodowym w Warszawie na Targach

DNI ALERGII I NIETOLERANCJI POKARMOWEJ

FUNDACJA ALABASTER w partnerstwie z organizatorami tego wydarzenia przygotowała dla Państwa STREFĘ RELAKSU, w której będzie można spotkać się z psychologami, wziąć udział w warsztatach dla rodzin, posłuchać wierszy i bajek, lub po prostu odpocząć chwilę z dzieckiem.

Na wszystkie konsultacje i warsztaty obowiązują zapisy, ponieważ liczba miejsc jest ograniczona. Prosimy zatem o przesyłanie zgłoszeń na adres: fundacja@fundacja-alabaster.org z podaniem dnia, godziny nazwy warsztatu lub/i nazwiska psychologa.

KONSULTACJE Z PSYCHOLOGIEM:

SOBOTA 22 listopada 2014 r. 12:00 – 16:00
Konsultacje z psychologiem klinicznym, Renatą Lis-Jędrzejczak

(każda konsultacja 40 minut)

Renata Lis-Jędrzejczak – pracuje w Szpitalu Nowowiejskim jako psycholog kliniczny, prowadzi pacjentów z rozpoznaniem depresji, zaburzeń lękowych, choroby afektywnej dwubiegunowej, schizofrenii.

NIEDZIELA, 23 listopada 2014 r. 10:30-12:30
 Konsultacje z psychologiem, psychoterapeutą, Katarzyną Wyrzykowską

(każda konsultacja 30 minut)

Katarzyna Wyrzykowska – psycholog, psychoterapeuta z 10-cio letnim doświadczeniem w prowadzeniu psychoterapii indywidualnej i grupowej, także z elementami psychodramy i psychogimnastyki. Certyfikowany analityk grupowy (ukończyła 4-letnie szkolenie terapeutyczne w IAGR), członek zwyczajny Instytutu Analizy Grupowej „Rasztów”.

NIEDZIELA, 23 listopada 2014 r. 12:45-14:45
 Konsultacje z psychologiem, psychoterapeutą, neuropsychologiem, Danielem Żyżniewskim

(każda konsultacja 40 minut)

Daniel Jerzy Żyżniewski - psycholog, neuropsycholog, psychoterapeuta. Prowadzi poradnictwo, diagnozę, rehabilitację i terapię psychologiczną i neuropsychologiczną. Pomaga w szerokim spektrum problematyki. Wspiera osoby chorujące przewlekle oraz ich rodziny i bliskich w procesie adaptacji do choroby ze szczególnym uwzględnieniem chorób neurologicznych (demencje, SM, udar) oraz chorób układu oddechowego (astma oskrzelowa). Autor publikacji popularnych i specjalistycznych. Wykładowca i nauczyciel psychologii oraz trener technik redukcji stresu (Mindfulness). Doświadczenie i kompetencje rozwija szkoląc się i praktykując w Polsce i w Anglii.

SPOTKANIA Z DIETETYKIEM:

SOBOTA, 22 listopada 2014 r.,  13:00 i 14:00

Katarzyna Pefew i Ewa Woźny chętnie pomogą w rozwiewaniu wątpliwości dotyczących diety u alergika.

WARSZTATY:

SOBOTA, 22 listopada 2014 r.,  11:00-12:00
”Ciepło-Miło-Stół. 5 sposobów na jesienną chandrę dla nastolatków i ich rodziców”

Warsztat familijny, w którym mogą wziąć udział rodzice razem z dziećmi (w wieku od 12 lat). Wspólnie zastanowimy się, jak lepiej radzić sobie z obniżeniem nastroju oraz nauczymy się sposobów ochrony przed szkodliwymi skutkami stresów dnia codziennego. Będziemy pracować z wyobraźnią, ciałem i oddechem.  Celem warsztatu jest poprawa jakości relacji między rodzicami i dziećmi oraz wypracowanie nowych pomysłów na wspólne spędzanie wolnego czasu.

Liczba uczestników: 8-12 osób, (czyli 4-6 par rodzic-dziecko).

Czas trwania: 60 minut

NIEDZIELA, 23 listopada 2014 r., 10:30-12:30
„Zabawy z kolorem i kształtem”

Warsztaty plastyczne dla dzieci w wieku od 3 do 103 lat. Przy stonowanych dźwiękach muzyki klasycznej oddamy się pasji tworzenia kolorowych mandali oraz nauczymy się wykraczania poza drugi wymiar kartki papieru, składając ją w orgiami o fantazyjnych, zwierzęcych kształtach.

Liczba uczestników: 14 osób.

Czas trwania: w zależności od potrzeb uczestnika

Prowadzące:
Emilia Kręciejewska – psycholog

Ukończyła psychologię ze specjalnością psychologia zdrowia i kliniczna na Uniwersytecie Łódzkim. Realizowała także semestralny program z psychologii stosowanej w Lessius University College w Antwerpii.Doświadczenie zawodowe zdobywała m.in. na całodobowym oddziale psychiatrycznym w Wojskowym Instytucie Medycznym w Warszawie. Dotychczas współpracowała z wieloma organizacjami pozarządowymi. Jest w trakcie szkolenia z psychoterapii poznawczo-behawioralnej w Centrum Terapii Poznawczo-Behawioralnej w Warszawie. Obecnie realizuje się, pracując jako terapeuta w Środowiskowym Domu Samopomocy typu B w Warszawie. Interesuje się głównie problematyką psychologii zdrowia, m.in. rolą relacji lekarz-pacjent, psychospołecznym funkcjonowaniem osób chorujących przewlekle i osób niepełnosprawnych oraz rozwijaniem potencjałów zdrowia i różnorodnych strategii radzenia sobie ze stresem.

Marta Adamska- psycholog

Doświadczenie zawodowe zdobywa w Klinice Psychiatrii CSK IS UM w Łodzi, a także współpracując z organizacjami pozarządowymi. Obecnie kształci się w zakresie terapii poznawczo-behawioralnej. Jest wolontariuszką Fundacji Alabaster

NIEDZIELA, 23 listopada 2014 r., 15:30-17:30
 „Szczęśliwe życie bez alergii”

Alicja Kasprzak – art-coach, pasjonatka świadomego życia, organizatorka i animatorka warsztatów artystycznych. Prowadząc warsztaty kreatywne dla dzieci i dorosłych „Malowanie emocjami” uczy uczestników relaksować się, być tu i teraz i przywraca radość nieskrępowanej zabawy.
Podczas targów zaproponuje uczestnikom zabawę „Szczęśliwe życie bez alergii”, która za pomocą różnorodnych ćwiczeń artystycznych zmieni myślenie na pozytywne. Warsztaty mają na celu sprawić, że poczujemy się zdrowsi, bardziej zadowoleni z życia, milsi dla otoczenia i piękniejsi.