Alergie są już powszechnie uważane za choroby cywilizacyjne. Ilość alergików systematycznie rośnie i dotyczy to całego świata, również Polski. Można powiedzieć, że mamy do czynienia z tzw. „epidemią alergii”. Jak bardzo takie choroby potrafią być dokuczliwe, doskonale wiedzą Ci, którzy codziennie zmagają się ze swoimi objawami. Wielu lekarzy zgadza się, że leczenie alergii czy atopii jest trudne i wymaga wielu wyrzeczeń, i choć współczesna medycyna odnosi wiele znaczących sukcesów w walce z tymi schorzeniami, wiele jest jeszcze do zrobienia.

Fundacja Pokonać Alergię powstała w 2010 roku i jest organizacją non-profit, która kieruje swoje działania do alergików, ich rodzin i przyjaciół. Z Fundacją związani są ludzie, którzy alergią zajmują się na co dzień: naukowcy immunolodzy prowadzący badania dotyczące mechanizmów powstawania alergii, lekarze i psycholodzy. Ponadto, z Fundacją współpracują osoby, których ten temat najbardziej dotyczy  – pacjenci i ich rodziny. Dodatkowo podejmowane jest często współdziałanie z innymi tematycznie związanymi organizacjami, m.in. Fundacją Alabaster.

Główną misją Fundacji Pokonać Alergię jest akcja edukacyjna pozwalająca alergikom w poznaniu i zrozumieniu swojej choroby, a także radzeniu sobie z jej konsekwencjami. Jest ona prowadzona w oparciu o najnowsze publikacje naukowe i rzetelne źródła informacji medycznej, podane odbiorcy w przystępny sposób. W ramach tych działań powstał portal internetowy www.PokonacAlergie.org, zawierający dział „ABC alergii”, oferujący informacje o chorobach z tej grupy, sposobach zapobiegania oraz leczenia. Na stronie zamieszczone są również dodatkowe informacje pomocne pacjentom i ich rodzinom w życiu codziennym. Fundacja udostępnia bezpłatne materiały pomocne alergikom, np. w podróży, do bezpłatnego ściągnięcia ze strony internetowej.

Istotnym aspektem misji Fundacji jest szerzenie w społeczeństwie świadomości roli badań naukowych w walce z chorobami alergicznymi. Aby skutecznie walczyć z alergią, należy bowiem dokładnie poznać przyczyny jej powstawania i zrozumieć mechanizmy, które do niej prowadzą. Dlatego istotnym celem Fundacji jest wspieranie badań naukowych nad mechanizmami powstawania alergii, możliwościami diagnostyki i zindywidualizowanego leczenia alergii oraz nadwrażliwości immunologicznych. Wśród informacji udostępnionych na stronie internetowej znaleźć można artykuły na temat roli badań naukowych, sposobów badania alergii w laboratorium i, przede wszystkim, wyjaśnienia dotyczące mechanizmów immunologicznych występujących w alergii. Te informacje pomagają alergikom w zrozumieniu choroby, a co za tym idzie, skuteczniejszym przeciwdziałaniu jej objawom. Zgodnie mottem Fundacji: nie można wygrać z wrogiem, jeśli się go nie pozna!

Fundacja została powołana do życia przez naukowców, ale skupia wszystkich tych, którzy swoim zaangażowaniem chcą przyczynić się do skutecznej walki z alergią. Zapraszamy do współpracy wszystkich, którym bliska jest nasza misja i chcą włączyć się do do tej walki.  Istnieje wiele sposobów, by się do nas przyłączyć!
Więcej informacji na stronie Fundacji oraz na profilu Fundacji na portalu Facebook.