Spotkania warszawskiej grupy samopomocowej odbywają się nieregularnie od 4 lat. Od 2016 roku koordynatorką spotkań grupy jest Aleksandra Berkowska. Ponieważ Fundacja obecnie nie ma biura w Warszawie, spotkania odbywać się będą w różnych miejscach, w życzliwych nam kawiarniach lub wynajętych pomieszczeniach. Terminy spotkań ogłaszamy na stronie Fundacji na facebooku. Zachęcamy do kontaktu z Aleksandrą pod numerem telefonu 601 324 227 lub wysyłając mail na adres fundacja@fundacja-alabaster.org.

Jako osoby z AZS – na własnej skórze – przekonaliśmy się, że nie ma cudownego leku na naszą chorobę, ale że możliwe jest łagodzenie jej skutków oraz wspólne uczenie się lepszego radzenia sobie z nimi.

Krótka historia grupy: W lutym 2012 r. Ewa Psiurska zainicjowała powstanie grupy warszawskiej. Odbyły się dwa spotkania informacyjne, spotykaliśmy się w różnych miejscach i z różną częstotliwością.

Początkowo głównie rozmawialiśmy o sobie, swoich doświadczeniach związanych z AZS-em, lepiej się poznawaliśmy. Zastanawialiśmy się też, w jaki sposób dotrzeć z informacją o grupie do osób w takiej samej sytuacji. Z tego powodu stworzyliśmy ulotkę, którą innym pacjentom z AZS rozdają znani nam lekarze, rozumiejący aspekt psychospołeczny choroby. Od momentu powstania grupy chcemy zajmować się czymś, co wyzwala w nas pozytywną energię, pozwala się odstresować. Najpierw myśleliśmy o utworzeniu amatorskiej grupy teatralnej (o nazwie SZA), ale realizacja tego pomysłu na razie została zawieszona, mamy nadzieję, że uda nam się wrócić do tego w przyszłość. Po drodze realizowaliśmy różne pomysły, teraz trochę rzadziej się spotykamy i po prostu rozmawiamy. W planach mamy również zorganizowanie warsztatów psychologicznych, prowadzących do lepszego radzenia sobie ze stresem, nabycia umiejętności relaksacji, wyćwiczenia większej świadomości doznań pochodzących z ciała, zmianę nawyków związanych z reakcją na świąd.

6 Responses to “Warszawa – dorośli”

• Kinga:

Witam!
    Szukam lekarza specjalisty który moze definitywnie potwierdzic lub zaprzeczyć czy choruje na AZS. (Warszawa)
    Byłam u kilku i kazdy mówi co innego, żadnych testów nie miałam i leczą mnie głownie maściami.
    Kogo moglibyście polecić najlepiej w Warszawie.
    Pozdrawiam
    Atopik?

• Ania:

Droga Pani, mama synka atopika. Według mnie może Pani iść albo do dr. Lidii Ruszkowskiej albo dr Nieżurawskiej, ale tez dobrym dermatologiem jest p. Małgorzata Głowacka, my ostatnio do niej chodzimy. Przyjmuje państwowo na Woli w przychodni na Szlenkierów. Natomiast proszę nie dać się zwariować, bo po sterydach kłopoty. Najważniejsze wyczucie matki, i dystans do zaleceń lekarskich. Mówią ze nie leczona alergia przeradza się w astmę. Akurat, moja koleżanka faszerowała córkę wszystkim czym kazali: sterydy na skórę, przeciwhistamionowe i właśnie dostała astmy. Polecam gotowanie wg 5 przemian zwłaszcza ksiazkę p. Magdy Dudek, ja wg niej gotuje oraz Anny Ciesielskiej, albo najlepiej wejść na jej forum i poczytać. Nam dieta pomogła bardzo. Mój synek był cały w ranach, teraz ma tylko trochę w dwóch miejscach i nie bierzemy żadnych leków, tylko olej lniany, wit. C, syropy gdy trzeba, tran itp. O skórę dbamy ciągle jakimiś nowościami, teraz np. maściami Cutis Help, ale tu ciągle eksperymentujemy. Bo skora to tylko objaw, choroba jest w środku w jelitach.

• Ania:

Moja córka ma silną atopię, a dodatkowo alergię pokarmową i wziewną. Leczenie córki prowadzi dr n. med. Anna Zawadzka – Krajewska. Jest pediatrą, alergologiem i pulmonologiem. Ma duże doświadczenie w rozpoznawaniu atopii. Leczy moją córkę tak dobrze, że bardzo rzadko sięgam po sterydy do smarowania skóry. Pracuje w szpitalu dziecięcym przy. ul. Działdowskiej oraz przyjmuje pacjentów prywatnie.

Szpital dziecięcy, ul. Działdowska 1, oddział C
    Przychodnia Cybisa 10 – wtorki i czwartki w godz. 15-23
    Przychodnia Wąwozowa 8 – poniedziałki w godz. 15-20 i soboty w godz. 10-16

zapisy: 0697 332 238 środy w godz. 18-19
    potwierdzenie wizyty (tydzień przed wizytą): 022 648 73 92

• Hubert:

WItam,

My też leczymy synka u Pani Doktor Zawadzkiej Krajewskiej. Faktycznie nigdy nie było nawet propozycji sterydowej :). Niedługo będziemy się widzieć znowu na Działdowskiej ponieważ czeka nas szczepienie ostatnimi szczepionkami z kalendarza ( niestety są hodowane na żółtku jaja kurzego), a synek ma na nie alergię więc podawać będziemy w warunkach szpitalnych. Zamiast sterydów zawsze stosowaliśmy maści przepisane przez Panią doktor ( euceryna, wazelina i woda destylowana)+ w stanach ostrych ( gdy pojawiały się zakażenia), przepisany płyn bakteriobójczy-z dodatkiem azotanu srebra, bodajże + na noc mokry opatrunek i w dzień suchy opatrunek z odzieży lub bandaży Comfifast.

Pozdrawiam

Hubert

• hanna:

Witam,
        Panie Hubercie, mam ogromną prośbę czy może Pan podać dokładny skład tych maści oraz nazwę tego płynu bakteriobójczego.
        Z góry dziękuję.
        Hanna

• Asia:

Witam mam pytanie czy znacie moze jakiegos dobrego lekarza psychologa dziecięcego z woj. zachodniopomorskiego dla mojego 5 – letniego synka, który choruje na ASZ obawiam sie że sami sobie juz nie poradzimy… :( coraz czesciej zadaje pytania dlaczego to on choruje… :( pozdrawiam