Nowy rok się zaczął już jakiś czas temu. Pewnie zapomnieliście o Sylwestrze i świętowaniu. Za kilka dni rozpoczną się ferie szkolne, a to przypomina nam też o wakacjach letnich. Niektórzy już zastanawiają się co robić w tym czasie z dziećmi, szczególnie, gdy te dzieci mają alergie lub AZS. Pomyśleliśmy zatem, że dobrze jest przypomnieć co trzeba zrobić by wyjechać z dzieckiem do uzdrowiska.

Avene ST 1

Załączone zdjęcia pochodzą ze strony Station Thermale Avene, które jest rajem uzdrowiskowym dla osób z chorą skórą. Niestety, dosyć drogim rajem.

Avene ST 2

Dlatego wróćmy do polskiej rzeczywistości.

Które uzdrowisko dla osób z chorą skórą?

Uzdrowisko to miejsce na terenie którego prowadzone jest lecznictwo medyczne oraz rehabilitacja przy wykorzystaniu naturalnych surowców leczniczych znajdujących się na jego obszarze.

Poniżej lista uzdrowisk dla osób z chorą skórą:

Busko-Zdrój

Horyniec- Zdrój

Iwonicz-Zdrój

Kołobrzeg

Lądek Zdrój

Rabka-Zdrój

Solec- Zdrój

Swoszowice

Świeradów- Zdrój

Świnoujście

Uniejów

Wieliczka

Leczenie uzdrowiskowe

Leczenie uzdrowiskowe jest kontynuacją leczenia szpitalnego lub ambulatoryjnego pacjenta, którego celem jest rehabilitacja, leczenie chorób przewlekłych oraz profilaktyka, przy wykorzystaniu między innymi naturalnych zasobów leczniczych. Z leczenia uzdrowiskowego może skorzystać każdy ubezpieczony, który uzyska skierowanie od lekarza ubezpieczenia zdrowotnego (tzw. lekarza pierwszego kontaktu ). Na leczenie uzdrowiskowe kierowane są osoby samodzielne, zdolne do samoobsługi i korzystania z zabiegów leczniczych, które wykonywane są w uzdrowiskach. Pod uwagę brany jest stan zdrowia pacjenta, przebieg choroby będącej wskazaniem do leczenia uzdrowiskowego, efekty przebytego wcześniej leczenia uzdrowiskowego. W ramach leczenia uzdrowiskowego wyróżniamy:

-leczenie w szpitalu uzdrowiskowym

-leczenie w sanatorium uzdrowiskowym

-leczenie ambulatoryjne

Okres pobytu na leczeniu uzdrowiskowym wynosi :

» w szpitalu uzdrowiskowym – 21 dni (okres może być wydłużony na wniosek lekarza zakładu lecznictwa uzdrowiskowego, za zgodą oddziału NFZ)
» w sanatorium uzdrowiskowym – 21 dni;
» uzdrowiskowego w formie rehabilitacji uzdrowiskowej w szpitalu uzdrowiskowym – 28 dni;
» uzdrowiskowego w formie rehabilitacji uzdrowiskowej w sanatorium uzdrowiskowym – 28 dni;
» ambulatoryjnego – do 18 dni zabiegowych.

Okres pobytu na leczeniu uzdrowiskowym dla dzieci wynosi:

» dla leczenia w szpitalu uzdrowiskowym – 27 dni (okres może być wydłużony na wniosek lekarza zakładu lecznictwa uzdrowiskowego, za zgodą oddziału NFZ)
» dla leczenia w sanatorium uzdrowiskowym – 21 dni;
» dla leczenia ambulatoryjnego do 18 dni zabiegowych.

Samo skierowanie jednak nie wystarczy, bowiem ostateczną decyzję o skierowaniu osoby na leczenie uzdrowiskowe podejmuje wojewódzki oddział NFZ. Wypełnione skierowanie przekazywane jest przez lekarza kierującego lub samego pacjenta do właściwego ze względu na zamieszkanie wojewódzkiego oddziału NFZ. Kwalifikacji dokonuje zespół lekarzy specjalistów. Skierowanie powinno być rozpatrzone w ciągu 30 dni od dnia wpłynięcia do Funduszu. Termin ten może zostać przedłużony z uwagi na konieczność uzupełnienia braków formalnych. O przyznaniu lub odmowie przyznania sanatorium Wojewódzki Odział NFZ informuje pisemnie podając przyczyny.

Bardziej szczegółowe informacje na temat etapów postępowania w sprawie leczenia uzdrowiskowego znajdziemy na stronach :