Otrzymaliśmy odpowiedź z Ministerstwa Zdrowia z dnia 12 grudnia 2012 r. na nasze pismo z dnia 24 października 2012 r.
Obecnie w Ministerstwie Zdrowia, zgodnie z art. 12 Ustawy z dnia 12 maja 2011 r. o refundacji leków, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz wyrobów medycznych, procedowany jest wniosek o objęcie refundacją produktu leczniczego Protopic (substancja czynna: tacrolimus), wskazanego do leczenia zaostrzeń atopowego zapalenia skóry i zapobiegania nawrotom objawów tej choroby.
Opiekunowie dzieci z AZS i osoby dorosłe z AZS od wielu lat bezskutecznie walczą o refundację tego leku.
Mamy nadzieję, że już wkrótce ten lek, stanowiący standard leczenia AZS, wreszcie będzie refundowany, dzięki czemu stanie się bardziej dostępny dla wszystkich potrzebujących go osób z AZS.
Będziemy uważnie śledzić losy tego wniosku.

4 komentarze to “Ministerstwo Zdrowia proceduje wniosek o objęcie refundacją jednego z inhibitorów kalcyneuryny!”

• marzena:

Pani Moniko wielkie uznanie dla Pani i osób zaangażowanych w pracę fundacji . Wykonujecie kawał dobrej roboty zarówno dla dzieci z AZS jak i ich rodziców.
    Trzymam kciuki za refundację Protopicu, byłoby cudownie mieć możliwość pomóc dziecku bez finansowych przeszkód.
    Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku .
    Marzena

• Anna:

Białystok też zacznie walczyć o refundację inhibitorów kalcyneuryny.

• Paulina:

Jak walka ? Protopic i Elidel dalej nie sa refundowane, takze chyba cos nie poszlo ? Na czym stanelo ?

• Paulina:

Witam
    Jestem tu nowa, choc z choroba syna walczymy juz 8 lat.
    Moze powinnismy przestac prosic, żebrać o cos co sie nam i naszym dzieciom nalezy.
    Wszyscy strajkuja protestuja a moze i my powinnismy!!!!
    Jechac do sejmu rozlozyc materace i walczyc…..bo nas nikt nie slyszy i nie widzi!!!