Skrót artykułu ze strony nationaleczema.org przygotowany przez

Danutę Gutowską-Owsiak (Fundacja Pokonać Alergię)Danuta_Gutowska-Owsiak.png

Na początku kwietnia firmy Sanofi i Regeron ogłosiły wyniki prób klinicznych z zastosowaniem nowego leku, dupilumabu, w atopowym zapaleniu skóry. Studium dotyczy pacjentów z niewystarczająco kontrolowanym średnio- i mocnonasilonym AZSem. W komunikacie ogłoszono, że osiągnietoy wyniki, które były celem w fazie 3, co oznacza, że uznano, że lek ma aktywne działanie terapeutyczne, które może być z powodzeniem wykorzystywane klinicznie.

Okazało się, że dupilumab w sposób znaczący poprawiał stan skóry, ciężkość choroby, redukował świąd. Terapia poprawiała tez jakość życia pacjentów oraz wpływała pozytywnie na ich stan psychiczny.
Dupilumab to tzw. lek biologiczny. Jest to przeciwciało, które blokuje funkcję dwóch cytokin (substancji przekazujących informacje w układzie immunologicznym), a konkretnie interleukiny-4 i 13 (IL-4 i IL-13). Te cytokiny odgrywają bardzo istotną rolę w przypadku chorób o podłożu alergicznym, m.in. w AZSie. Wpływają one nie tylko na podtrzymywany stan zapalny, ale również osłabiają barierę skóry (co nasila nakręcający się cykl drapanie-stan zapalny w chorobie) oraz powodują, że wytwarza się więcej przeciwciał „alergicznych” IgE.
Prezentowana faza badania trwała 16 tygodni, lek został zastosowany u prawie 1400 pacjentów, leczonych różnymi dawkami. W sumie odpowiedź na lek zaobserwowano u conajmniej połowy pacjentów, co było wielokrotnie lepszym wynikiem niż w grupie placebo. W tym czasie nie zaobserwowano wzrostu ilości wszystkich efektów ubocznych w porównianiu grupą kontrolną; co więcej, ilość poważnych efektów ubocznych (infekcje) była niższa podczas leczenia niż w grupie placebo.
Sukces tej terapii otwiera drogę do zastosowania dupilumabu również w innych chorobach, gdzie IL-4 i IL-13 odgrywają rolę, np. w astmie i alergicznym nieżycie nosa. Biorąc pod uwage prawdopodobieństwo sukcesu i potrzebę dostępności skutecznego leku, Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) przyznałą dupilambowi określenie Przełomowej Terapii już w 2014 roku.