prof. nadzw. dr hab. n. med. Anna Zalewska-Janowska

Członek Rady Fundacji.

Specjalista dermatolog-wenerolog i alergolog, kierownik Zakładu Psychodermatologii Katedry Immunologii Klinicznej i Mikrobiologii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Uważa, że ze względu na najnowszą wiedzę nt. neurobiologii skóry, należy uwzględniać czynniki emocjonalne (stresowe) w przebiegu przewlekłych chorób dermatologicznych, w tym AZS, a ich optymalna terapia powinna przebiegać w ścisłej współpracy z psychologami klinicznymi i psychiatrami. Jest autorką licznych publikacji m. in. na ten temat. Należy do zespołu europejskich naukowców realizujących interdyscyplinarny projekt SkinBAD dotyczący bariery naskórkowej u osób z AZS. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Dermatologicznego, Polskiego Towarzystwa Alergologicznego. Była Gościem Specjalnym podczas konferencji dot. AZS u dzieci z perspektywy psychologii i dietetyki organizowanej przez Fundację Alabaster 13 listopada 2012 r. w ramach projektu Halo! ATOPIA.

dr n. med. Edyta Biernat-Kałuża

Członek Rady Fundacji.

Specjalizacja II st. – reumatologia, Specjalista I st. – choroby wewnętrzne Założycielka pierwszego w Polsce Centrum Medycyny Żywienia. Obecnie związana z NZOZ Praktyka Lekarzy Rodzinnych Orlik. Wcześniej pracowała w Carolina Medical Center, Klinice Chorób Tkanki Łącznej Instytutu Reumatologii w Warszawie oraz Oddziałem Wewnętrznym i Stacją dializ w Centralnym Szpitalu Kolejowym—Warszawa Międzylesie. W swojej praktyce medycznej przykłada szczególną wagę do poszukiwania ogólnoustrojowych przyczyn patologii ortopedycznych i reumatologicznych, takich jak: spondyloartropatie, których przykładem jest reaktywne, również łuszczycowe zapalenie stawów, a także krystaloartropatie takie jak dna moczanowa czy chondrokalcynoza. Osobiście wykonuje badania płynu stawowego w mikroskopie ze światłem spolaryzowanym na obecność ciał krystalicznych. Specjalizuje się również w diagnostyce i leczeniu nieprawidłowego przebiegu pooperacyjnego między innymi po zabiegach artroskopowych, a także w dziedzinie traumatologii sportowej. Kliniczne badania naukowe dr Edyty Biernat-Kałuża skupiają się również wokół leczenia osteoporozy zarówno u kobiet, jak i mężczyzn (najnowocześniejsze dożylne leczenie bisfosfonianami—Bonviva, Aclasta) w tym leczenie osteoporozy posterydowej oraz osteoporozy w przebiegu chorób nowotworowych, poszukiwania przyczyn zaawansowanej choroby zwyrodnieniowej, a także na kompleksowym leczeniu choroby zwyrodnieniowej, obejmującym m.in. zmianę nawyków żywieniowych i redukcję masy ciała. Zajmuje się leczeniem dolegliwości stawowych w przebiegu autoimmunologicznego zapalenia tarczycy (wole Hashimoto). Prowadzi leczenie pacjentów z reumatoidalnym zapaleniem stawów. Pod jej nadzorem jest prowadzone leczenie przewlekłych, zapalnych chorób stawów (reumatoidalne—RZS, łuszczycowe—ŁZS, zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa—ZZS), metodami biologicznymi.

Magdalena Taczanowska

Przewodnicząca Rady Fundacji

Dyrektor Sektora Publicznego (Public Sector Lead) w Microsoft Polska od początku października 2013. Wcześniej, przez 2 lata pełniła funkcję Wiceprezesa Zarządu ds. Sprzedaży w Zarządzie Spółki Sygnity S.A. Zawsze ściśle związana ze środowiskiem Sektora Publicznego rynku IT uczestnicząc w największych projektach informatycznych w polskiej administracji, a także w sektorze przemysłowo-usługowym i bankowo-finansowym. Wcześniej zajmowała stanowiska menedżerskie, w tym stanowisko Country Managera i Prezesa Zarządu w spółce S&T w latach 2003-2010. Karierę zawodową rozpoczęła w spółce ICL Polska, docelowo obejmując tam pozycję Dyrektora Sprzedaży i Członka Zarządu, utrzymując ją po przejęciu ICL przez Fujitsu Services. Jest absolwentką Szkoły Głównej Handlowej (SGH), ukończyła podyplomowe studia MBA na National-Louis University.

Rafał Kalinowski

Członek Rady Fundacji.

Manager projektów informatycznych, od 16 lat związany z branżą IT. Bogate doświadczenie w planowaniu, wdrażaniu i zarządzaniu projektami zdobywał od 2000 roku w międzynarodowej firmie badawczej GfK Polonia. Do 2013 roku związany z rynkiem ubezpieczeniowym. Doradza również w zakresie zarządzania procesami biznesowymi i doborem odpowiednich narzędzi teleinformatycznych. Największy nacisk kładzie na restrukturyzację kosztów w prowadzeniu projektów IT. Obecnie dyrektor ds. IT w Alab Laboratoria.