Uniejów, to wyjątkowe miejsce w samym sercu Polski, w którym historia w sposób szczególny łączy się ze współczesnością. W tym niewielkim miasteczku, malowniczo położonym w dolinie rzeki Warty, znajduje się prawdziwe bogactwo naturalne – gorące solanki lecznicze.

Miasto Uniejów, dzięki tym naturalnym źródłom, otrzymało w lipcu 2012 r. status uzdrowiska. Uniejowskie lecznicze wody termalne posiadają komplementarną zawartość składników mineralnych, w tym m.in.: siarkę, fluor, jod, kwas metakrzemowy i radon. Zabiegi, z użyciem uniejowskich wód termalnych, są szczególnie przydatne w leczeniu chorób skóry, chorób reumatoidalnych, ortopedyczno-urazowych, schorzeń gardła i krtani, nerwobóli oraz dyskopatii.

Czym są wody geotermalne?

Wody geotermalne pomagają przy wielu schorzeniach, m.in.:

• chorobach reumatoidalnych, głównie zwyrodnieniach stawów;
  • chorobach ortopedyczno-urazowych i stawów po zabiegach operacyjnych narządu ruchu;
  • chorobach skóry;
  • schorzeniach nosa, ucha, gardła i krtani;
  • nerwobólach;
  • nerwicach;
  • dyskopatiach.

Wyjątkowość Uniejowa podkreśla duża różnorodność atrakcji, które udało się tu zbudować dzięki środkom unijnym oraz wykorzystaniu leczniczych solanek. Odwiedzającym to miejsce szczególnie polecany jest Kompleks Termalno-Basenowy „TERMY UNIEJÓW” w skład którego wchodzą:

• Całoroczny nowoczesny kompleks termalno-basenowy oferujący kąpiele w gorących solankach leczniczych, w którego skład wchodzą: baseny kryte, baseny otwarte, zespół odnowy biologicznej, klub i kręgielnia;
  • Dom Pracy Twórczejcentrum artystyczno-kulturalne, miejsce sympozjów, konferencji, plenerów, warsztatów;
  • Kasztel Rycerski „Na gorących Źródłach” przyciągający turystów atmosferą średniowiecznych komnat oraz możliwością kąpieli solankowych w dębowych baliach;
  • Zagroda Młynarska – zespół muzealno-noclegowy z pięcioma zabytkowymi obiektami;
  • Zamek Arcybiskupów Gnieźnieńskich – centrum noclegowo-konferencyjne oferujące noclegi w średniowiecznych apartamentach;
  • kompleks nowoczesnych boisk piłkarskich.

Za realizację powyższych inwestycji Gmina Uniejów otrzymała w 2009 r. najwyższą nagrodę w kategorii „Turystyka na obszarach wiejskich”, w ramach konkursu „Polska pięknieje – 7 cudów Funduszy Europejskich”. Dodatkowo w gminie Uniejów można aktywnie spędzić czas na szlaku konnym, rowerowym, wodnym, spacerując po ścieżkach edukacyjnych oraz korzystając z kompleksu sportowego z podgrzewaną wodą termalną płytą boiska.

Czy wiesz że…

W odkrytych basenach „Termy Uniejów” temperatura wody, nawet w pochmurne i deszczowe dni, oscyluje w granicach 30 stopni Celsjusza!

Warto również podkreślić, że miasto posiada bogatą historię, która jest nadal żywa. Pierwsze wzmianki o Uniejowie pojawiły się już w 1136 r. Dzisiaj świadectwem przeszłości są zabytki, takie jak: Zamek Arcybiskupów Gnieźnieńskich z XIV w.; zabytkowy park zamkowy z XIX w.; kolegiata p.w. Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny, z 1349 r. (wewnątrz kolegiaty znajdują się relikwie Błogosławionego Bogumiła z 1666 r.); dzwonnica neobarokowa; późno klasycystyczny dworek z 1845 r., w którym mieści się Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury; cerkiewka – kaplica grobowa rodziny Toll z 1885 r. umiejscowiona w lesie na obrzeżach Uniejowa. Jedną z głównych atrakcji miasta są również średniowieczne łaźnie termalne, które oferują m.in. kąpiele w dębowych baliach z leczniczą solanką. Działa ona kojąco, relaksuje i odpręża. Mało tego, naturalne olejki dodawane do kąpieli sprawiają, że skóra jest piękna i gładka niczym aksamit, a unoszące się opary inhalują drogi oddechowe. Nie lada gratką dla panów może być natomiast kąpiel w… piwie. Wbrew pozorom działa ona nie tylko relaksująco, ale także regeneruje skórę. Zawarty w tym szlachetnym trunku dwutlenek węgla pobudza ukrwienie skóry, zaś drożdże piwne pomagają przy trądziku, infekcjach grzybicznych skóry oraz źle gojących się ranach. Dodatkowo zawarte w piwie witaminy z grupy B pozytywnie oddziałują na układ krążenia, układ nerwowy i funkcjonowanie mózgu.

Przyjazd do Uniejowa to doskonały pomysł na połączenie rodzinnego wypoczynku ze skorzystaniem z leczniczych solanek i zabiegów kosmetycznych, które kojąco wpłyną na podrażnioną skórę i zmęczony wiosennymi alergiami układ oddechowy.

Ważne adresy

• Gmina Uniejów, ul. Bł. Bogumiła 13, 99-210 Uniejów, tel. 63 288 97 44, 63 288 97 40,
    e-mail: urzad@uniejow.pl, www.uniejow.pl
  • Przedsiębiorstwo Gospodarki Komunalnej „TERMY UNIEJÓW” Sp. z o.o.,