Szanowni Państwo,

Przez kilka lat Fundacja Alabaster była jedyną organizacją działającą na rzecz osób z atopowym zapaleniem skóry. Od 2010 roku, w różnych miastach w Polsce, zrealizowaliśmy ok. 30 spotkań rodzin dzieci z AZS ze specjalistami, współpracowaliśmy z prawie setką specjalistów – lekarzy, psychologów, terapeutów, artystów. Wspierały nas Fundusz Inicjatyw Obywatelskich (FIO), Urząd Miasta Warszawa, Urząd Miasta i Gminy Piaseczno, Polskie Towarzystwo Dermatologiczne, Polskie Towarzystwo Alergologiczne i wiele innych instytucji. Byliśmy partnerami różnych akcji i programów, w tym Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej. Na kanale YouTube Fundacji dostępne są i będą prezentacje z konferencji zorganizowanych przy wsparciu FIO i naszego głównego, wieloletniego partnera biznesowego – Bioderma.

Wiele z tech działań nie odbyłoby się, gdyby nie praca i zaangażowanie wielu ludzi: Ewy Psiurskiej – byłej członkini Zarządu, Katarzyny Kujac – byłej członkini Rady Fundacji, Aleksandry Berkowskiej, która kilka lat prowadziła spotkania grupy samopomocowej dorosłych z AZS, Anny Prus – autorki wielu artykułów, Anny Moniuszko i Anny Kozon – prowadzących grupę samopomocową w Białymstoku, Katarzyny Klimczak, Marka Romanowskiego i wielu, wielu innych. Wszystkim jeszcze raz ogromnie dziękujemy.

Przyszedł czas na zmiany.

Od dwóch lat Fundacja Alabaster współpracowała z Fundacją Pokonać Alergię prowadzoną przez immunologa, Danutę Gutowską-Owsiak (www.pokonacalergie.org). W zeszłym roku narodziła się myśl o połączeniu obu fundacji, którą postanowiliśmy w tym roku wdrożyć. Jednocześnie, w październiku 2016 roku powstało Polskie Towarzystwo Chorób Atopowych (www.PTCA.pl), pierwsze stowarzyszenie założone przez grupę rodziców dzieci z AZS. Fundacja Alabaster gorąco wspiera działania PTCA. Prezes Fundacji Alabaster, Monika Wyrzykowska, jest członkiem założycielem PTCA i wspomaga realizację wybranych projektów Towarzystwa. Wierzymy, że instytucja założona i prowadzona przez grupę osób chorych, bądź rodziców chorych dzieci, będzie mogła osiągnąć lepsze efekty w zakresie edukacji osób chorych i ich rodzin oraz, że zrealizuje projekty, o których ciągle myśleliśmy, ale na które nie mieliśmy funduszy lub mocy przerobowych. Fundacja Alabaster i Fundacja Pokonać Alergię, po połączeniu, zajmą się głównie:

-promowaniem i wspieraniem badań naukowych,
-rzetelną edukacją w oparciu o źródła naukowe i medyczne.
Nowa organizacja nosiła będzie nazwę Fundacja Pokonać Alergię prezentowaną w kolorach i z logo obecnie używanym przez Fundację Alabaster.
Alabaster to PokonaćAlergię
Wszystkich Państwa, których poznaliśmy przez te 6 i pół roku, z którymi prowadziliśmy rozmowy lub korespondencję, z którymi mieliśmy okazję wspólnie przeżywać trudne okresy, wspólnie bawić się i uczyć na warsztatach oraz spotkaniach, serdecznie pozdrawiamy.
Zachęcamy jednocześnie do członkostwa PTCA.