W środę, 26 września, odbyło się posiedzenie sejmowej Komisji Zdrowia dot. realizacji świadczeń zdrowotnych w zakresie dermatologii. Byłam na nim obecna jako przedstawicielka Fundacji Alabaster – Ewa Psiurska.

Na stronie Sejmu można obejrzeć archiwalną transmisję z przebiegu posiedzenia (początek interesującej nas części posiedzenia ok. godz. 14.10), niebawem pojawi się jego transkrypcja.

Posiedzenie Komisji stanowiło kontynuację posiedzenia majowego.

Znów tematem przewodnim był program leczenia ciężkiej łuszczycy, choć była mowa również o innych problemach polskiej dermatologii.

Prof. Andrzej Kaszuba, Konsultant Krajowy ds. Dermatologii i Wenerologii, ponowił kwestię braku refundacji dla inhibitorów kalcyneuryny do stosowania miejscowego (czyli Protopiku i Elidela), mówił też, że skóra osób z AZS wymaga natłuszczania emolientami, które – tak jak w innych krajach – powinny być refundowane. Wymienił Fundację Alabaster z nazwy.

Zwrócił uwagę na złą wycenę zabiegów fototerapeutycznych (naświetlania lampami PUVA i SUB), która powoduje, że nie opłacają się one świadczeniodawcom – stąd prawdopodobnie brak dostępności do tej terapii, często pomagającej dorosłym atopikom, zawsze osobom ze średnią łuszczycą.

Apelował o znalezienie rozwiązania umożliwiającego remont najważniejszej Kliniki Dermatologicznej w Polsce na ul. Koszykowej w Warszawie. Ci z nas, którzy tam byli, wiedzą, że warunki tam panujące,  utrudniają wykonywanie swojej pracy personelowi i powodują, że pacjentom trudno jest zdrowieć.

Okazało się, że tylko 11 leków dermatologicznych jest obecnie refundowanych, co – miejmy nadzieję – ulegnie zmianie w najbliższym czasie.

Obecność na tym posiedzeniu była kolejnym krokiem w działaniach rzeczniczych Fundacji Alabaster, bardzo ważnym dla poprawy losu osób z AZS w Polsce. Jednak wciąż mamy przed sobą długą drogę.