Pierwsze warsztaty lalkarskie za nami.

Na warsztaty, do domku obrośniętego winobluszczem, przybyły rodziny nie tylko z Mazowsza, ale też z południa Polski. Prowadzącym, jak i rodzicom udało się stworzyć atmosferę, w której nasze dzieci pozbyły się zahamowań, otworzyły na działania w grupie i zaprzyjaźniły ze sobą. Rodzicom udało się porozmawiać z psychoterapeutą i podzielić doświadczeniami związanymi z życiem z AZS.

Rozmawialiśmy o lekarzach, metodach leczenia, szpitalach, szkołach, hotelach, podróżach, żywieniu i wielu innych rzeczach. Pracowaliśmy w sali, kuchni i w ogrodzie, a efekty naszych działań można zobaczyć na zdjęciach. Bardzo dziękujemy Adamowi Walnemu za przygotowanie wspaniałego programu działań twórczych, Kasi Wyrzykowskiej za matkowanie każdemu dziecku i porady udzielone rodzicom, rodzicom za zaangażowanie w proces tworzenia leśnych stworów i ćwiczenia psychogimnastyczne. Dziękujemy również Centrum Diety za dostarczenie do testowania dań dietetycznych.

Planujemy powtórzyć warsztaty lalkarskie, prawdopodobnie w Krakowie. Tym razem jednak będziemy szukać dofinansowania. Zapraszamy zatem wszystkich chętnych do wsparcia tej inicjatywy, o kontakt z nami (fundacja@fundacja-alabaster.org).

Poniżej wypowiedzi osób uczestniczących w warsztatach:

„W zasadzie nie wiem co mam powiedzieć. Zarówno ja jak i moja córka podchodziłyśmy do warsztatów z pewną rezerwą. Byłam zmęczona ciągłą walką o utrzymanie córki w dobrym stanie skóry, ciągłym tłumaczeniem. Tymczasem teraz wróciła mi chęć do pomocy innym i do rozmowy na ten temat. Chciałabym Wam podziękować.”

„Warsztaty były bardzo udane, nasze dziecko dobrze sie bawiło, …”

„Bardzo wam dziękujemy za miłe chwile, córka miło wspomina Kasię i dzieciaki. …”

One Response to “Warsztaty dla dzieci z AZS.”