Warsztaty:

1. „Ciepło-Miło-Stół”. 5 Sposobów na jesienną chandrę dla nastolatków i ich rodziców

Termin: sobota, 14.45 – Emilia Kręciejewska, psycholog Warsztat familijny, w którym mogą wziąć udział rodzice razem z dziećmi (w wieku od 12 lat). Podczas warsztatu wspólnie zastanowimy się, jak lepiej radzić sobie z obniżeniem nastroju oraz nauczymy się sposobów ochrony przed szkodliwymi skutkami stresów dnia codziennego. Będziemy pracować z wyobraźnią, ciałem i oddechem.  Celem warsztatu jest poprawa, jakości relacji między rodzicami i dziećmi oraz wypracowanie nowych pomysłów na wspólne spędzanie wolnego czasu. Czas trwania- 60 minut, liczba uczestników – 8-12 osób, (czyli 4-6 par rodzic-dziecko).

1. Kolory emocji w mandali”

Termin: sobota, 16.30 - Emilia Kręciejewska, psycholog Warsztaty plastyczne dla dorosłych i dzieci Przy stonowanych dźwiękach muzyki klasycznej oddamy się pasji tworzenia kolorowych mandali, aby później podjąć próbę ich interpretacji. Uczestnicy poznają tradycyjną symbolikę barw i kształtów oraz ich wpływ na psychikę i emocje. Celem warsztatu jest poznanie zalet mandali oraz możliwości jej wykorzystania w celu redukcji stresu i autoterapii zarówno u osób dorosłych jak u dzieci. Czas trwania- 60 minut, liczba uczestników: maks. 10 osób.

1. Warsztaty plastyczne słowem i muzyką malowane

Termin: sobota, 11.00 - Ewa Nowakiewicz, trener dramy i Agnieszka Fedoczyńska, muzyk, terapeuta zajęciowy Uczestnikami mogą być zarówno dzieci jak i dorośli Podczas warsztatów przeniesiemy się do świata przyrody, wysłuchana historia wprowadzi uczestników w twórczą aktywność a muzyka zapewni odpowiedni nastrój. Zasłuchani w różne rytmy i dźwięki będziemy pobudzać naszą wyobraźnię i tworzyć kolorowe motyle. Uczestnicy będą mieli możliwość poznania wpływu muzyki na wyrażanie własnych emocji i uczuć w ekspresji plastycznej. Czas trwania -90 minut, liczba uczestników: maksymalnie 12 osób

1. Warsztat muzyczno-dramowy „O motylu który nie mógł jeść słodyczy”

Termin: sobota, 12.30 i niedziela 11.00 - Ewa Nowakiewicz, trener dramy, Agnieszka Fedoczyńska, muzyk, terapeuta zajęciowy Dla dzieci w wieku od 6 do 10 lat Uczestnicy poprzez różne formy ekspresji i zabawę będą mieli okazję zapoznać się sytuacją związaną z ograniczeniami wynikającymi ze stanu zdrowia. Podczas warsztatu będziemy naśladować, wchodzić w różne role, wspólnie tworzyć rozwiązania, pomówimy o uczuciach, nastrojach i sposobach na lepsze samopoczucie.   Wszystko to przy dźwiękach muzyki , która relaksuje, odpręża, redukuje napięcia, i którą uczestnicy będą mieli też szansę sami tworzyć. Czas trwania warsztatu 60 minut dla maksymalnie 12 osób

1. DZIECI dla DZIECI, zajęcia z ORIGAMI

Termin: sobota, 13.30 - Marianna Ciszecka i Kajtek Jędrzejczak, uczniowie klasy 4 Szkoły Podstawowej No Bell Montessori w Konstancinie. Dla dzieci w wieku 6 – 12 lat Zajęcia plastyczne kształtujące wyobraźnię przestrzenną, logiczne myślenie, rozwijające umiejętności manualne. Wykonywane figury dostosowane będą do wieku i umiejętności dziecka. Czas trwania zajęć 45 minut dla maksymalnie 10 osób jednocześnie.

6. Warsztat teatralno-ruchowy „Żaba i tajemnica suszy”

Termin: Niedziela 12.00 – 13.30 - Katarzyna Przyborska, antropolożka kultury, animatorka, na co dzień redaktorka w Ośrodku KARTA.

Dla dzieci w wieku od 5 do 12 lat. W trakcie warsztatu, za pomocą prostych technik, stworzymy bohaterów opowieści i eksperymentując z teatrem cieni i ruchem – spróbujemy rozwikłać zagadkę suszy i sprawić, by pustynia znów się zazieleniła. Przy okazji będziemy rozmawiać o równowadze, cierpieniu, o tym co uznajemy za piękne, brzydkie, zabawne. Czas warsztatu to 80 minut, uczestniczyć w nim może 10 osób.

Relaksacja:           Termin: niedziela, 13.50

Relaksację poprowadzi Anna Korczak – psycholog, psychoanalityk, specjalizująca się w zakresie zespołu stresu pourazowego  (PTSD).  Doświadczenie  kliniczne  zdobyła  m.in.  w Szpitalu Bielańskim w Warszawie na Klinicznym Oddziale Dziecięcym w Klinice Pediatrii CMKP, w Wojskowym Instytucie Medycznym w Warszawie w Klinice Psychiatrii i Stresu Bojowego, w Instytucie Psychiatrii i Neurologii na Oddziale Zapobiegania Nawrotom. Współpracuje ze Stowarzyszeniem Sinthome – Grupą Psychoanalizy Lacanowskiej.