Pierwsze warsztaty za nami.

Na warsztaty, do domku obrośniętego winobluszczem, przybyły rodziny nie tylko z Mazowsza, ale też z południa Polski. Prowadzącym, jak i rodzicom udało się stworzyć atmosferę, w której nasze dzieci pozbyły się zahamowań, otworzyły na działania w grupie i zaprzyjaźniły ze sobą. Rodzicom udało się porozmawiać z psychoterapeutą i podzielić doświadczeniami związanymi z życiem z AZS. Rozmawialiśmy o lekarzach, metodach leczenia, szpitalach, szkołach, hotelach, podróżach, żywieniu i wielu innych rzeczach. Pracowaliśmy w sali, kuchni i w ogrodzie, a efekty naszych działań można zobaczyć na zdjęciach w zakładce Galeria. Bardzo dziękujemy Adamowi Walnemu za przygotowanie wspaniałego programu działań twórczych, Kasi Wyrzykowskiej za matkowanie każdemu dziecku i porady udzielone rodzicom, rodzicom za zaangażowanie w proces tworzenia leśnych stworów i ćwiczenia psychogimnastyczne. Dziękujemy również Centrum Diety za dostarczenie do testowania dań dietetycznych.

Planujemy powtórzyć warsztaty lalkarskie, tym razem prawdopodobnie w Krakowie. Tym razem jednak będziemy szukać dofinansowania. Zapraszamy zatem wszystkich chętnych do wsparcia tej inicjatywy, o kontakt z nami (fundacja@fundacja-alabaster.org).

Poniżej wypowiedzi osób uczestniczących w warsztatach:

„W zasadzie nie wiem co mam powiedzieć. Zarówno ja jak i moja córka podchodziłyśmy do warsztatów z pewną rezerwą. Byłam zmęczona ciągłą walką o utrzymanie córki w dobrym stanie skóry, ciągłym tłumaczeniem. Tymczasem teraz wróciła mi chęć do pomocy innym i do rozmowy na ten temat. Chciałabym Wam podziękować.”

„Warsztaty były bardzo udane, nasze dziecko dobrze sie bawiło, …”

„Bardzo wam dziękujemy za miłe chwile, córka miło wspomina Kasię i dzieciaki. …”

——————————————————————————————————

Warsztaty lalkarskie dla dzieci z atopowym zapaleniem skóry.

View Warsztaty Fundacja Alabaster in a larger map

Całodniowe warsztaty przeznaczone są dla dzieci w wieku 4-6 lat oraz 7-10 lat, w godzinach 10.00 – 16.00.

Warsztaty mają na celu pokazanie jak ważna jest współpraca w grupie oraz pomóc przezwyciężyć lęki w nowej grupie rówieśniczej, uwierzyć w swoje możliwości, pokonać nieśmiałość, zapomnieć o poczuciu odmienności, czasem dotrzeć do uczuć, które nie mogą być zwerbalizowane. Poprzez twórcze działania chcemy jednocześnie wpłynąć na rozwój kreatywności dzieci i … dobrze się pobawić. Dodatkowo, w warsztacie uczestniczą rodzice i dzięki swojej aktywności, zabawie z dzieckiem, mają możliwość lepiej je poznać, porozmawiać z innymi rodzicami oraz przyjrzeć się, jak ich pociecha funkcjonuje w grupie.

Warsztaty tworzone są z myślą zarówno o dzieciach jak i ich rodzicach, dlatego w trakcie spotkania, oprócz wspólnej zabawy z dzieckiem, proponujemy rozmowę z terapeutą (indywidualną i/lub grupową). Cały dzień warsztatowy składa się z czterech części, które są prowadzone przez reżysera i aktora teatru lalkowego i psychoterapeutę.

Część pierwsza – wspólne zabawy integracyjne i zapoznawcze, zwiększenia poczucia bezpieczeństwa w nowej grupie oraz prezentacja technik lalkarskich połączona z rozmową i lepszym poznaniem przez dzieci sposobów tworzenia lalek.

Część druga – wspólny spacer do lasu i zbieranie materiałów, takich jak: patyki, liście, kamyki, szyszki, z których to dzieci będą tworzyły postacie zwierząt. Dostępne będą też materiały przygotowane wcześniej przez prowadzących. W trakcie spaceru zaprosimy dzieci do różnych zabaw, które ułatwią poznanie się i pobudzą wyobraźnię.

Część trzecia – po spacerze, dzieci będą tworzyły zwierzęta i ich świat przy wykorzystaniu znalezionych podczas spaceru materiałów. Projektowanie lalek zwierzęcych odbywać się będzie w oparciu o obserwację ruchu zwierząt, ich charakteru oraz sposobu funkcjonowania w przyrodzie. Dzieci same będą dokonywać wyboru z jakich znalezionych materiałów skorzystać, z czym je połączyć i jakimi cechami swoje zwierzę obdarzyć.

Część czwarta – dzieci same lub wraz z rodzicami zaprezentują wykonane przez siebie dzieło. Liczyć się będzie wspólna zabawa, współpraca i przezwyciężanie trudności z prezentacją przy większej liczbie osób.

Dla rodziców – podczas gdy dzieci będą pracować nad stworzeniem lalki zwierzęcia, dla chętnych proponujemy spotkanie z terapeutą. Grupowa rozmowa pozwoli podzielić się trudnościami z jakimi borykają się rodzice, doświadczyć wsparcia ze strony innych, którzy są w podobnej sytuacji, jak również poznać sposoby radzenia sobie z trudnościami opierając się o doświadczenia tych, którzy sobie poradzili. Podzielenie się swoimi doświadczeniami umożliwi też lepsze poznanie dylematów i problemów z jakimi borykają się rodzice, a to pomoże nam na tworzenie lepszej pomocy rodzinom i ich dzieciom.

O ile jest to możliwe w danym miejscu, w trakcie warsztatów zapewniamy posiłek dostosowany do wymogów dietetycznych dzieci.

Prowadzący:

Adam Walny – lalkarz, reżyser, scenograf, aktor. Jest absolwentem Liceum Sztuk Plastycznych w Supraślu ze specjalizacją snycerz oraz Akademii Teatralnej w Warszawie jako reżyser teatru lalek. W 1999 roku założył własny teatr, z którym gościł na wielu prestiżowych festiwalach teatralnych w Polsce i za granicą ze spektaklami „Kuglarz i Śmierć”, „Genesis”, „Motyl”, „Kamieniarz”, „Misterium Narodzenia”, „Dziadek”, „Hamlet”. Zdobywca kilkudziesięciu nagród na festiwalach teatralnych w Polsce i za granicą. Założył Instytut Sztuki Lalkarskiej przy własnym teatrze oraz Pracownię Teatru Przedmiotu przy Staromiejskim Domu Kultury w Warszawie. Jest autorem programów edukacyjnych (Lekcje z lalki) i terapeutycznych (Lalka z duszą). Prowadzi różnego rodzaju warsztaty dla dzieci i dorosłych.

Katarzyna Wyrzykowska – psycholog, psychoterapeuta z dziewięcioletnim doświadczeniem, certyfikowany analityk grupowy, ma doświadczenie w prowadzeniu terapii indywidualnej i grupowej z elementami psychodramy i psychogimnastyki, prowadziła warsztaty rozwoju osobistego dla dzieci i młodzieży. Obecnie współpracuje z ośrodkiem terapeutyczno-medycznym MABOR, gdzie prowadzi terapię indywidualną, między innymi dla osób z zaburzeniami odżywiania i kobiet w ciąży oraz jest jedną z osób prowadzących zajęcia w atestowanym szkoleniu psychoterapeutycznym.

Zgłoszenia, pytania, wyjaśnienia:
Mail: fundacja@fundacja-alabaster.org