Warsztaty Lalkarsko-Teatralne dla dzieci z AZS i innymi chorobami skóry

——————————————————————————————————

Bezpłatne warsztaty dla mieszkańców gminy Piaseczno współfinansowane przez Gminę Piaseczno

Warsztaty przeznaczone były dla dzieci w wieku 4-10 lat i ich rodziców; 2 października 2011 w godzinach 10.00 – 17.00 w Zalesiu Górnym pod Warszawą.

Jesienne warsztaty w Zalesiu Górnym zakończone. Pogoda była wspaniała. Choć było trochę chłodno, nie przeszkadzało to ani rodzicom, ani dzieciom, ani latającym istotom, majestatycznie unoszącym się na podwórku. Tego dnia odwiedziły nas ptaki i motyle, i nawet jeden pterodaktyl. Wszystkim twórcom skrzydlatych stworów należy się pochwała. Efekt wspólnej pracy był zachwycający. Urokowi latających istot uległa też Pani Irena Lipczyńska, aktorka, która, w tej ptasio-motylej scenerii, przygotowała z dziećmi przedstawienie. Po obiedzie dzieci zdobywały kolejne aktorskie szlify pod okiem Pani Ireny, animując pacynki, prezentując krótkie pantomimy i prowadząc program w Telewizji Pizza. Kiedy ćwiczenia aktorskie stawały się zbyt trudne lub sytuacja tego wymagała, do akcji wkraczała Kasia Wyrzykowska, psycholog. Jej świetnie przygotowane ćwiczenia zintegrowały nas szybko o poranku, a później dawały wytchnienie od prac koncepcyjnych. Dziękujemy wszystkim dzieciom i ich rodzicom za przyjazd, aktywne uczestnictwo, kreatywność i wspaniałą zabawę.

W trakcie warsztatów rodzice mieli okazję porozmawiać z przedstawicielkami Biodermy nt. budowy skóry atopowej i różnych mechanizmów w niej zachodzących. Mieli też możliwość konsultacji z psychologiem i, co najważniejsze, mieli czas na wymianę doświadczeń.

My dowiedzieliśmy się od uczestników, że bardzo przydałyby się regularne spotkania dla rodzin dzieci atopowych, gdzie dzieci mogłyby poznać rówieśników, a rodzice porozmawiać. Ponieważ jest to temat podnoszony przez rodziców już kolejny raz, rozpoczniemy prace nad zorganizowaniem tego typu spotkań w Warszawie. Rozmawialiśmy też o przystosowaniu przedszkoli na potrzeby dzieci z AZS, szczepieniach i nieco odmiennych reakcjach na nie w przypadku dzieci z AZS, uzdrowiskach Rymanów Zdrój koło Krosna i Avene we Francji, a także o wielu innych interesujących sprawach.

Dziękujemy Irenie Lipczyńskiej i Kasi Wyrzykowskiej za przygotowanie i umiejętne poprowadzenie zajęć, Agnieszce Waszak za piękne zdjęcia, restauracji La Provincia za dostarczenie ciepłego posiłku na czas, Pani Mirosławie Goch z Urzędu Gminy Piaseczno za profesjonalizm i dzielenie się wiedzą oraz firmie Alterna za wynajęcie przytulnego domu w Zalesiu.

Komentarze prosimy przesyłać na mail:

fundacja@fundacja-alabaster.org

Akcję wspierają: